Het verhaal van: Baxbier

Baxbier foto 1

Met bieren als Kon Minder, Abel’s Ale, Tropical Pale Ale, Abbey Rave en Koudvuur scoort Baxbier hoog op de (internationale)markt voor de speciaalbier liefhebber. We vroegen Melissa van Baxbier waar het succes van deze mooie brouwerij vandaan komt.

Hoe is Baxbier begonnen?

Baxbier Brewery werd in 2014 opgericht door twee wielervrienden. Wat uit nieuwsgierigheid en hobby begon, nam al snel serieuze vormen aan. In 2016 werd de eigen brouwerij geopend, en inmiddels zijn bieren als Kon Minder, Abel’s Ale, Tropical Pale Ale, Abbey Rave en Koudvuur (inter)nationaal verkrijgbaar en in de prijzen gevallen.

Wat maakt jullie anders dan andere brouwerijen?

Ons jonge en enthousiaste team van 21 medewerkers is dagelijks bezig om innovatieve bieren te ontwikkelen, vaak met veel hop of een leuke twist. Daarnaast is er een Proeflokaal waar je heerlijk kunt eten, aan het water kunt zitten en waar veel evenementen georganiseerd worden. Baxbier staat bekend om de liefde voor spelen en experimenteren. Altijd iets anders en tegendraads. We maken amper klassieke stijlen en ontwikkelen soms ook een stijl die eigenlijk ‘nog’ helemaal niet bestaat. ‘Brouwen wat we zelf lekker vinden en niet een bestaande stijl brouwen is belangrijk voor ons’.

Waar komt jullie passie voor bier vandaan?

Bij Baxbier zijn het Van & Nicholas die brouwen en allebei vanuit een compleet andere achtergrond..

Bij ‘Van’ begon de passie voor bier bij het fermentatie proces. Dit begon bij het maken van cider en dit werd al snel craftbeer. Het brein werk betreft de enzymen, PH-waardes etc. en dus van water uiteindelijk bier maken is fantastisch.

‘Nicholas’ (Nic) groeide op in Oregon, waar er een echte Craftbeer cultuur heerst. Je groeit daar op tussen miles en miles aan hopvelden, gave trucks en het beste speciaalbier van de wereld. Iedereen waarmee je omgaat werkt in de bierwereld dus je wordt er vanzelf mee aangestoken, voor Nic is het dan ook een way of living. Toen hij in Nederland kwam miste hij echt het Craftbeer wat hier nog niet zo groot was toen die tijd. Hij besloot om het zelf te maken en snel kwam hij aan het werk in de brouwerij van Baxbier waar hij veel nieuws kon doen met zijn ‘Oregonian kennis’ op Nederlands Craftbeer gebied.

De combinatie tussen Van & Nic is dan ook bizar goed. Kennis, producten, en een goede dosis humor en harde muziek maakt dat er vandaag de dag mega vette bieren uit de Baxbier brouwerij komen.

Wat wil je je gasten graag meegeven?

Proef, proef, proef. We horen mensen wel eens zeggen; ”ik lust geen bier”, dan zeg ik altijd; je zegt toch ook niet ik lust geen soep! Er zijn oneindig veel smaken in bier en er zit altijd wel iets tussen wat je wel lekker vindt.

Wat we ook belangrijk vinden is dat mensen bewuster drinken, niet in de vorm van aantallen maar weet wat je drinkt, waar het vandaan komt, wie zijn de mensen achter het bier. Is de brouwerij zelf eigenaar of is het opgekocht door een grote brouwer. Onze specials worden bijvoorbeeld ook maar in 2000 liter gebrouwen, zo houd je het exclusief en houden we de ambacht hoog!

GF-footer-mail-en-nieuwsbrief

Op Gastronomie Festival laten we je graag kennis maken met Baxbier, kom je langs? Voor alle festivalinfo check: gastronomiefestival.nl Gastronomie Festival 2022 wordt mede mogelijk gemaakt door Horecagroningen.nl & Sligro Groningen