Het verhaal van: Snackbar van de Toekomst van De Graanrepubliek

De-Graanrepubliek-Snackbar-van-de-Toekomst

Marco Agema werkt voor de Graanrepubliek waar hij verantwoordelijk is voor duurzame snacks en waarbij hij het concept ‘Snackbar van de Toekomst‘ verder doorontwikkeld. Op Gastronomie Festival presenteert hij een keur aan ‘bewuste’ snacks.

Marco je werkt voor de Graanrepubliek, wat is de Graanrepubliek?

De Graanrepubliek is een coöperatie van boeren, makers en ondernemers en die samen hard werken aan het bereiken van het ultieme doel: Het verbeteren van ons voedselsysteem voor de allerbeste smaak van onze producten.

Smaak, dat is voor ons het belangrijkste. En wij geloven dat we door te werken aan de beste smaak van onze producten we niet alleen biodiversiteit van ons landschap zullen verbeteren maar ook ons voedselsysteem. Immers, een goede bodem en de beste smaak zijn een op een met elkaar verbonden. Maar daarvoor heb je elkaar wel nodig, want wij geloven dat je grootse dingen alleen met elkaar kunt bereiken.

Wat is je ultieme doel qua gerechten en producten?

Mijn ultieme doel is om mensen een goed verhaal mee te geven waar het gaat over de Graanrepubliek in de breedte zin van het woord maar ook om te ontdekken hoe belangrijk het is om voedsel een waarde toe te kennen en op die manier met elkaar te vergelijken. Per slot van rekening valt over smaak niet te twisten, wel is deze positief te beïnvloeden door een stevige basis aan gezond verstand met waardevolle koppelingen zoals hierboven al zijn genoemd.

Waar komt je passie voor gezonde snacks vandaan?

Gezonde snacks mag vertaald worden vanuit het idee dat ik verantwoording wil nemen voor mijn daden. De keuzes die ik maak hebben gevolgen voor de rest van de voedselketen. Hoe groot of hoe klein je ook bent. Die bewustwording heb ik in de afgelopen 16 jaar opgedaan en het begon allemaal met de geboorte van mijn dochter. Toen ging ik pas beseffen dat wij de wereld te leen hebben van de generaties na ons en wij de verantwoording hebben om deze mooier door te geven dan dat wij deze hebben mogen ontvangen. Dat begint dus met de individu.

Ik maak met het ontwikkelen van o.a. snacks bewuste keuzes die beginnen met het begrijpen wat ik eigenlijk echt doe. Vanuit welke basis verhandel ik waar? Ga ik voor winst financieel op de korte termijn of bedenk ik mij een waardevol plan welke standhoudt voor vele jaren en waar niet alleen de mens maar ook de natuur/aarde van profiteert. Als ik bijvoorbeeld een bitterbal ontleed kom ik er achter welke ingrediënten ik gebruik en met welke redenen. Kan ik daar een invloed op uitoefenen? Ja dat kan en wil ik, om uiteindelijk betere producten te ontwikkelen, waar ik trots op kan zijn en misschien nog veel belangrijker: De voedselketen van profiteert!

Wat wil je je gasten graag meegeven?

Een betere wereld begint bij jezelf!

Met andere woorden: Wil je de boel positief veranderen dan kan je vandaag beginnen met het maken van bewustere keuzes zonder dat jij als consument hiervoor heel veel kennis van bijvoorbeeld gezonde voeding hebt. Begin met het bewust zijn van: Eet gevarieerd! – Eet met mate! – Wees bewust van wat jij eet! – Durf te vragen! – Begin vandaag nog met het maken van de juiste keuze voor jou!”

GF-footer-mail-en-nieuwsbrief

Op Gastronomie Festival laten we je graag kennis maken De Graanrepubliek – Snackbar van de Toekomst, kom je langs? Voor alle festivalinfo check: gastronomiefestival.nl Gastronomie Festival 2022 wordt mede mogelijk gemaakt door Horecagroningen.nl & Sligro Groningen