Hoogeland catering – De Zwammerij

Streekproducten

Oesterzwammenbitterballen

Het verhaal van de Zwammerij:
In januari 2014 ontstond de Zwammerij met dank aan De ontdekking van Groningen. Eerst begonnen als tentoonstelling op het Cibogaterrein in de containers van Mobi;

"Ruud Akse van Mobi ontwikkelde het Masterplan p0rtaal, waarbij een onderzoekende visie op duurzaamheid, (materiaal)hergebruik en (cultureel) ondernemerschap centraal staat. Hoe draag je bij om het leven in de huidige samenleving duurzamer te maken? Met p0rtaal ontstond de eerste samenwerking van NP3 met Superuse Studios en De Zwammerij. Superuse Studios is een Rotterdams architectenbureau dat op vele manieren bouwt aan een duurzame samenleving. Hiervoor ontwikkelen zij verschillende onderzoekslijnen die zich focussen op een specifiek segment van hun (ontwerp)strategie. De Zwammerij gebruikt de koffiedik voor het kweken van oesterzwammen, waar overheerlijke handgemaakte bitterballen van worden gemaakt.De hoeveelheid grondstof koffiedik biedt volop mogelijkheden om, naast de oesterzwamkwekerij, in het KoffieDrabLAB te experimenteren en te onderzoeken. Dit om te komen tot een duurzame manier van denken, produceren en consumeren. Waarbij koffiedik wordt ingezet als grondstof voor de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en product(lijn)en."

Na deze tentoonstelling is er gedurende ruim twee jaar daadwerkelijk gekweekt in dit mooie pand van geschakelde containers.

In 2017 is de kwekerij verhuist naar zorgboerderij De Mikkelhorst en nog steeds daar gevestigd. Gestart in weer een container zit de kwekerij nu in een ruimte van de oude bio-kachel. In deze ruimte kunnen 100 zakken met koffiedik hangen. Goed voor ruim 50 kg oesterzwammen per oogst. Vanaf januari 2020 is het de bedoeling om begeleiders en deelnemers van de zorgboerderij zo op te leiden dat ze de oesterzwammenkwekerij geheel zelfstandig kunnnen draaien.

De afgelopen 3 jaren zijn de meeste oesterzwammen verwerkt tot oesterzwambitterballen die op een hoop festivals zijn verkocht, kom ze ook proeven op het Gastronomie Festival!